BŐRÁPOLÁS

Optimális esetben folyamatosan fásli vagy harisnya fedi az ödémás végtagunkat, ezért (is) nagyon fontos a bőrünk ápolása.

Leggyakrabban a száraz, hámló bőr okoz problémát. Ezen általában már az egyszerű testápolók is segítenek, de a gyógyszertárban kapható kenőcsök biztosan (Cremor aquosus – lágy, vizes krém, Cremor nutritivus – zsírosabb, puhító kenőcs). Ha nagyon viszket, használhatunk gyulladáscsökkentő, hűsítő kenőcsöket is (pl.: Cremor refrigerans, lanolinmentes alumen). A hűs vizes lemosás is enyhíthet valamelyest, de a legfontosabb, hogy sose vakarjuk, nehogy hámsérülést okozzunk. A bőrön keletkező apró sérülések utat nyithatnak a fertőzéseknek (pl.: orbánc), ezért ha mégis ilyen történik, azonnal fertőtlenítsük például Betadine kenőccsel vagy ecsetelővel.

Nagyon fontos, hogy ha a bőrünkön az ödéma okozta karfiolszerű elváltozások – úgynevezett papillomatosis – vannak, akkor azokat semmiképp se krémezzük, mert az apró gyűrődésekbe, repedésekbe bekerülő krémet nagyon nehéz eltávolítani, kitisztítani, ami kedvez a baktériumok megtelepedésének, fertőzések kialakulásának. Ezeket a részeket különféle olajokkal kezelhetjük (pl.: Paraffin olaj, mandula olaj).

Az extrém száraz bőrre is nagyon jó az olajos bedörzsölés.

A bőrkeményedéseken a magas carbamid tartalmú kenőcsök segítenek.

Fontos, hogy tisztálkodás, úszás után mindig alaposan töröljük szárazra a bőrünket, ügyelve a lábujjakra, a hajlatokra és az esetleges bőrredőkre is.

Az ujjak és az ödéma okozta bőrredők közti kirepedés, befülledés ellen is jó pár termék kapható (pl.: Castellani ecsetelő, Octenisept oldat). Ha mégis gombás fertőzés alakulna ki, azzal mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Ha bármilyen elváltozást tapasztalunk a bőrünkön (piros vagy lila, égő foltok, hólyagok, kiütések, stb.) és esetleg még egyéb kísérő tünetek is jelentkeznek (pl.: fájdalom, láz, rossz közérzet) a lehető leghamarabb mutassuk meg orvosnak, mert akár orbánc tünetei is lehetnek.

HÁZI PATIKA

Készítmények, amelyek jó ha vannak otthon:

Betadine

BETADINE

Több változatban is kapható, oldat, spray, kenőcs. Ha például a nyitott lábbeliben, élő vízben való fürdéskor, lábköröm vágáskor, stb. véletlenül megsérül a bőr, mielőbb le kell fertőtleníteni, amire a legalkalmasabb a Betadine. Jó ha mindig van nálunk. Annak ellenére, hogy barna színe van, gyorsan felszárad és a ruhából is könnyen kimosható, nem hagy foltot.

Borax

BORAX KENŐCS (Unguentum boraxatum)

Ez a kenőcs nagyon hatékonyan segít olyankor, amikor lágyékhajlatban vagy az ödéma miatt kialakult redőkben bepállik a bőr, lehámlik, esetleg nedvedzeni kezd. Ilyenkor fontos, hogy a redők összeérő, egymásra hajló felületeit elkülönítsük egymástól – izoláljuk – például Mesoft vagy Vliwasoft puha lapokkal, miután szárazra töröltük és bekentük a kenőccsel. Ezzel a kezeléssel akár már pár nap alatt észrevehető a javulás.

Castellani

CASTELLANI ECSETELŐ (Solutio castellani sine fuchsino)

Az ecsetelő kifejezetten bőrgombára való (pl.: lábujjak között, redőkben). Nem csak ebben az estben, de bármilyen ecsetelő használata során nagyon fontos, hogy azt a vattás pálcát, fültisztítót, stb., amivel egyszer már belenyúltunk az üvegbe és rákentük vele a bőrünkre az oldatot, ne használjuk újra. Minden belemártáshoz új pálcikát vegyünk!

Cremor Aquosus

CREMOR AQUOSUS

Ez egy magas víztartalmú, semleges, könnyű testápoló krém. Fásli alá, de az egész testre is nagyon jó, könnyen felszívódik, nem zsíros.

Cremor refrigerans

CREMOR REFRIGERANS

Hűsítő, gyulladáscsökkentő kenőcs. Viszonylag gyorsan felszívódik, fásli alá is kenhető.

Alumen kenőcs

ALUMEN KENŐCS (Unguentum aluminii acetici tartarici)

Bőrgyulladást és viszketést enyhítő krém.

Octenisept

OCTENISEPT

Kisebb és nagyobb kiszerelésben is kapható ez a fertőtlenítő spray. Ugyan nem olcsó, de gyakorlatilag bármilyen hámsérülésre és általános fertőtlenítésre is használható. Teljesen színtelen, gyorsan megszárad.

© Copyright -Második lépés Klub