MIT NEVEZÜNK KIEGÉSZÍTŐKNEK?

Azokat a nyomást kiegyenlítő eszközöket, amelyeket a fásli alá teszünk, az egységes kompresszió biztosítása érdekében.

Cellona vatta

CELLONA VATTA

Ezt a speciális vatta tekercset a teljes végtagra kell feltekerni a fásli alá. Anélkül, hogy meghúznánk, csak körbetekerjük vele a karunkat vagy a lábunkat. Minél inkább egységes, henger formájú a végtagunk, annál inkább tudjuk egységesen elosztani rajta a fásli szorítását. Ezt segíti a vatta. Végtagjaink ugyanis nem mindenhol egyforma vastagságúak, a csuklónál, bokánál, lábszárnál vékonyabbak, így ide több réteg vattát tekerünk. Ugyanígy teszünk a térd- és könyökhajlatnál is, ezzel megvédve, hogy bevágjon a fásli.

Kompressz

VESE ALAKÚ KOMPRESSZ

Ezt a kis gumiszerű dolgot a lábon a bokák mögé, a bokacsont alatti mélyedésbe kell tenni, a domború felével a bokánk felé, így nyomódik ki a boka köré rekedt nyirok folyadék.

Kézfejen a tenyér mélyedésébe tesszük, szintén a domború felével befelé. Kézfejen használatos még az ovális alakú kompressz is, amit a kézhátra teszünk a sima felével a kézfej felé.

Lymphpad

CSÍKOS VAGY PÖTTYÖS LIMFPAD

Ez a kb. A/4-es méretű gumi lap (olyasmi anyagból készül, mint a vese alakú kompressz) három fajtában kapható. A felületük más. Az egyiken hosszanti irányban futnak bemélyedések, csíkok, a másikon apró pöttyszerű dudorok vannak, a harmadikon nagyobb, kb. ötforintos nagyságú dudorok.

A limfpad arra szolgál, hogy a keményebb, nehezebben mozduló részeket segítsen felpuhítani. Szintén a fásli alá kell tenni, a domború felével befelé. A csíkos lapnál mindig figyeljünk arra, hogy a csíkok mindig függőlegesen álljanak, hogy fölfelé tereljék a nyirok folyadékot!

A limfpad nem mindenki számára ajánlott, mert elég erőteljes nyomásnak teszi ki az adott részt.

Csőgéz

CSŐGÉZ

Ez nem nyomáskiegyenlítő eszköz, a bőr védelmére szolgál. Közvetlenül a végtagra kell felhúzni a vatta és a fásli alá. A csőgéz megvédi a bőrünket a vatta okozta esetleges irritációtól, valamint megvédi a vattát a bőrápoló krém okozta szennyeződéstől.

Mollelaszt

MOLLELAST PÓLYA (UJJTEKERŐ)

A kéz- és lábujjak ödémamentesítésére szolgáló, finom anyagú, vékonyabb, keskenyebb rugalmas pólya.

Kimenő fáslizás során a kiegészítők elhagyhatóak, de a tökéletes hatást a teljes, kiegészítőkkel együtt feltett fásli fejti ki.

A kiegészítők, ahogy az egyéb kompressziós eszközök piaca is folyamatosan fejlődik, egyre bővül. Jelenleg is kapható több, a fenti felsorolásban nem szereplő, speciálisabb esetekben alkalmazható eszköz.

© Copyright -Második lépés Klub