KOMPRESSZIÓS FÁSLI

A kompressziós fásli vagy bandage/bandázs egy speciális, rövid megnyúlású, rugalmas pólya, ami az ödéma elvezetését biztosítja azáltal, hogy – megfelelően felhelyezve – fokozza a szövetnyomást és az úgynevezett izompumpát. Nemcsak segít a nyirokfolyadékot visszajuttatni a nyirokkeringésbe, hanem meg is akadályozza annak visszatelítődést.

A kompressziós fásli elengedhetetlen része a komplex ödémamentesítő kezelésnek, ezért nagyon fontos, hogy elsajátítsuk a helyes felhelyezés technikáját, ugyanakkor pusztán csak a szakszerűen felhelyezett fáslival is érhetünk el jelentősebb javulást, térfogatcsökkenést.

A felhelyezés során a legfontosabb alapelv, hogy lentről, vagyis az úgynevezett perifériától kezdve fokozatosan csökkenjen a nyomás felfelé. Tehát a láb/kézfejnél legyen a legszorosabb és ahogy haladunk felfelé, egyre csökkentsük az erősséget. Nagyon lényeges, hogy megtanuljuk az optimális nyomás elérését, vagyis hogy se túl szoros, se túl gyenge ne legyen; hogy segítse a nyirok- és vénás keringést, de az artériást ne rontsa.

A jól feltett bandázs nagyon kényelmes! Töltsünk annyi időt fásliban, amennyit csak tudunk!

Fásli

Többféle gyártó által forgalmazott rugalmas pólya is kapható hazánkban, különböző méretekben. A legismertebb és leggyakrabban használt típus a Rosidal. Hasonló, kisebb-nagyobb anyagminőségbeli különbségekkel rendelkező fáslik például: Salus, Pütterbinde, Urba-Lan, Biflex, stb. A Biflex kivételével, mindegyik az egészségbiztosító által finanszírozott, vagyis felírható receptre, kiváltáskor helyettesíthetőek is egymással.

Méret szerint 6, 8, 10 és 12 centiméter széles fáslik léteznek. A különböző méretek arra szolgálnak, hogy a lehető legkényelmesebben lehessen őket felhelyezni, illeszkedve az adott testrész méretéhez, körfogatához. Például a kézfejre 6 centiméteres fáslit tekerünk, hisz egy kéz sokkal kisebb, mint mondjuk egy comb, ahová 12 centi széles fásli való. Vagy egy 38-as lábméretű, kevésbé ödémás, női lábfejre tökéletes a 10-es fásli, de egy 44-es, kifejezetten ödémás férfi lábfejre inkább a 12-es alkalmas.

Az egészségbiztosító által finanszírozottan 5 db rugalmas pólya írható fel receptre végtagonként. Kihordási idejük 6 hónap.

Bandázs

FÁSLI VAGY HARISNYA?

A legfontosabb, hogy a kompressziós harisnya nem helyettesíti a fáslit!!! Akkor használjuk helyesen, ha kombináljuk a viselésüket.

Az ödémát a fásli üríti ki. Az tud olyan kompressziót biztosítani az adott végtagnak, amely lehetővé teszi az úgynevezett „mozgatható folyadék” távozását. Tehát a fásli viselése csökkenti az ödémát.

A kompressziós harisnya nem képes erre, mindössze megtartja azt az optimális állapotot, amelyet a fáslizással elértünk. (Erőteljesebb, vagy hosszabb terhelés során inkább még bele is dagadhat a végtagunk.) Tehát egyfajta kényelmi funkciót biztosít csak.

Ezért nagyon fontos, hogy ha napközben harisnyában vagyunk, akkor délután, este, amikor hazaérünk, mindenképp vegyük le és tegyük fel a fáslit, hogy ami a nap folyamán esetleg visszatelítődött a harisnya alatt, az reggelre ismét kiürüljön a fásli segítségével.

© Copyright -Második lépés Klub