A NYIROKÖDÉMA ÉS A TESTSÚLY KAPCSOLATA

A nyiroködéma kezelésében nagyon fontos szerepet játszik a súlykontroll is.

Miért fontos a túlsúly csökkentése?
  1. Ha az alsó végtag ödémás, fokozott terhelésnek van kitéve, hisz plusz súlyt kell cipelnie, tehát az ödéma is fokozódik.
  2. A túlsúly a mozgásképesség csökkenésével jár, ezáltal nehezebben és kevesebbet mozgunk, vagyis kevésbé használjuk az úgynevezett „izompumpát”, ami serkentené a nyirokkeringést.
  3. Nehézkessé vagy lehetetlenné válik végtagunk befáslizása („nem érem el a hasamtól”) illetve a gumiharisnya felvétele.
  4. Az elhízás további betegségekhez vezethet, pl.: cukorbetegség, magas vérnyomás, stb., ami szintén megnehezíti a nyirokterápia sikerességét.
Túlsúly

Beláthatjuk tehát, hogy az elhízás a nyiroködémára – ill. annak hatékony kezelésére – is nagyon káros hatással van.
Azonban az is tény, hogy nagyon nehéz lefogyni, nagy akaraterőt és életmódváltást igényel. Fontos a környezet, a család támogatása is.

Fontos tudni, hogy ödémamentesítő diéta nincs!

Amit tehetünk: odafigyelhetünk a táplálkozásunkra, hogy minél kevésbé terheljük a nyirokrendszerünket, hisz a nyirokfolyadék a sejtek működéséből származó salakanyag. Azonban „csak” ettől nem fog elmúlni az ödémánk, viszont segíthetjük vele az ödémamentesítő terápiánkat.

Néhány hasznos táplálkozási tipp:

  • Só- és zsírszegény ételek előnyben részesítése.
  • A húsfogyasztás (nehéz, zsíros ételek) mérséklése, helyette pedig a halak gyakoribb beiktatása.
  • Rostokban gazdag étkezés. A lehető legtöbb zöldség és gyümölcs fogyasztása.
  • A cukros ételek és italok mellőzése.
  • Fontos a napi 2-3 liter folyadék elfogyasztása.

Tévhit, hogy ha kevesebbet iszunk, kevesebb „víz” is termelődik! Valamint a fehérjemegvonás is téves táplálkozási elmélet.

MI SEGÍTHET MÉG A DIÉTÁBAN?

Természetesen az elhatározás a legfontosabb, de van még néhány kapaszkodó, ami segíthet.

Nem kell tudatosan diétának nevezni, vagy annak megélni. Időnként tehetünk magunknak engedményeket, hogy ne legyen lemondás élményünk. Például ehetünk a születésnapunkon egy szelet tortát, de utána visszatérünk a tudatos táplálkozási formánkra, jutalomnak tekintjük a sütit és nem veszünk másnap csokit vagy bármilyen édességet.

Fontos a sikerélmény is. Ha megtapasztaljuk az eredményeket, erőt meríthetünk belőle a folytatáshoz. Ugye milyen jó például egy számmal kisebb ruhát venni; pihenő nélkül felmenni egy emeletet; könnyebben elérni a lábfejünket fáslizáskor?! Mínusz két centit mérni a végtagunk körfogatán?!

Diéta
© Copyright -Második lépés Klub