ÖLTÖZKÖDÉS

Az öltözködés terén két alapvető tényezőt kell figyelembe vennünk, a komfortot és az esztétikát.
E kettő természetesen egyformán fontos és az az ideális, ha összhangban vannak egymással.

Második lépés Klub

Fontos, hogy amit viselünk kényelmes legyen, komfortosan érezzük magunkat benne és az ödémás testrészünkre is tekintettel legyünk közben.

Ne viseljünk szoros fehérneműt, ami bevág, elszorítva a nyirokkeringést. Ez igaz a túl szoros zoknira, vagy cipőre is.

Az ödémás karunkon ne hordjunk órát, gyűrűt, karkötőt, szoros ujjú, passzéjú felsőket, szintén a fenti okokból.

Ugyanennyire fontos, hogy mindezen tényezők mellett csinosnak is érezzük magunkat, hogy tudjunk az adott alkalomhoz illően öltözni.
Mindössze egy kis plusz energia befektetésbe kerül, hogy megtaláljuk a számunkra előnyös szabásvonalat, amely eltakarja, amire nem szeretnénk felhívni a figyelmet, illetve kiemeli az előnyös részeket.
A megfelelő anyag választás sokat számít. Ha az anyag nem túl vékony és van egy kis tartása, nem simul rá, amire nem szeretnénk, illetve nem tapad a fásli felületére, amivel el tudjuk kerülni, hogy mozgás közben ránk tekeredjen.
A színek is sokat tudnak segíteni. Például ha azt szeretnénk, hogy „kisebbnek” tűnjön valamelyik részünk, akkor érdemes vigyázni a mintákkal.

A CIPŐ

Ha a lábunk ödémás, akkor nagyon fontos a megfelelő, kényelmes cipő viselése.

Az ortopéd- vagy gyógycipő szó hallatán az emberek többségének egy csúnya, ormótlan, fekete, bakancsszerű lábbeli jut az eszébe, pedig manapság ez már rég nem így van. Többféle fazonban, színben, anyagban készíttethetünk magunknak kényelmes és mégis szép cipőket.

Cipő
Cipő
Cipő

A nyiroködéma hatására változnak a láb arányai. Kifejezetten megvastagodott lesz a lábhát, a lábujjak, és a boka környéke. A nap végére ez a duzzanat általában fokozódik. Előfordulnak kisebesedések is, amiket hosszasan kell kötözni. A kötszerek, a fáslik és a kompressziós harisnya tovább vastagítja a lábat, bokát, lábszárat. Ezek mind megnehezítik a normál, cipőboltban kapható cipők viselését, ezért igen gyakran van szükség egyedi gyártású ortopéd cipőre.

12 havonta írható fel a „C-2” jelzésű cipő, amennyiben a deformáció és a cipő elhasználódása indokolja. Ortopéd cipőt ortopéd, ortopéd-traumatológus és rehabilitációs szakorvos írhat fel receptre. Ez a típusú lábbeli biztosít lúdtalpbetét, kapcsozást, szükség esetén a magasabb szárat és erősített kérget is. Néhány dolog, mint például a tépőzár és a lukasztás feláras tartozék. A pontos részleteket napra készen tartalmazza az NEAK segédeszköz weboldala. Társadalombiztosítási támogatás nélkül, azaz teljes áron, bármikor készíttethet magának ilyen cipőt.

Az ortopéd cipőket a méretvétel alapján egyedileg gyártják, ezért lehetőség van minden olyan kialakítás megvalósítására, ami a cipő viselhetőségét segíti. Ilyen például az egészen elöl kezdődő fűző (korcsolyaszabású cipő), ami megkönnyíti a felvételt duzzadt, fáslizott lábra, a cipőnyelv résébe fűzött cipőfűző, ami a nyelv oldalra csúszását gátolja, az oldalra szélesített talp, puha betét, talpdöntés, gördülőtalp stb. Természetesen rengeteg egyedi megoldás lehetséges, amiben egy gyakorlott ortopédiai cipészmestertől segítséget lehet kapni. Az egymást követő cipők viselési tapasztalatait felhasználva ki lehet alakítani azt a fazont, ami a legjobban korrigál és jól viselhető a nap folyamán.

Dr. Besze Tibor, ortopéd és traumatológus szakorvos írása

© Copyright -Második lépés Klub