KOMPRESSZIÓS HARISNYA

A kompressziós harisnyákat sokféle szempont szerint osztályozhatjuk.

Méret szerint két típusba sorolható: egyedi méretes és standard.

EGYEDI MÉRETES

Az egyedi méretes harisnya – ahogy a nevéből is látszik – egyénileg, méretre szabottan készül. A segédeszköz szaküzletben a megadott szempontok szerint, szakemberek lemérik az érintett végtagot, majd az alapján gyártják le a harisnyát. A gyártási idő általában egy-két hét, az ára pedig magasabb, mint a standard harisnyáé.

Főképp az átlagostól eltérő formájú, méretű ödémás végtagra írják fel az egyedi méretes harisnyát.

STANDARD

A standard harisnya az átlagos formájú, kevésbé deformált végtagra javasolt. Ennek kiváltása során is lemérik a kart vagy a lábat, de azonnal átvehető a termék. A méretezése kb. úgy működik, mint egy egyszerű harisnyának, megadott körméret intervallumok, megadott méretekhez tartoznak. Pl.: ha a vádli közepén lemért körméret 41 cm, akkor az 5. méretű harisnya lesz a megfelelő, ami jó mindenki másnak is, akinek 39 és 44 cm esik ez a körméretük.

Kompressziós fokozat szerint négy fajta harisnya létezik:

I., II., III. és IV-es kompressziós.

Ez a harisnya szorosságát jelenti, vagyis azt, milyen erősen tart, illetve pumpál az adott eszköz. Leggyakrabban kettes és hármas kompressziójú harisnyákat szoktak felírni. Az egyes, az úgynevezett megelőző harisnya.

A kompressziós fokozat kombinálható is.  Lehetséges például, hogy egy harisnyanadrág egyik szára kettes, a másik szára és a csípő része pedig hármas fokozatú.

Az alsó végtagra való harisnyák fajtái:

 • lábtyű
 • térdharisnya
 • combfix
 • bermuda
 • harisnyanadrág

A combfix rögzítése lehet szilikonos, vagyis a harisnya végén, belül, kis szilikon pöttyök, vagy vonalak segítségével tapad a bőrhöz és ez akadályozza meg, hogy lecsússzon.

Másik rögzítési mód az úgynevezett oldalpánt rögzítő. Ilyenkor a harisnya külső oldala hosszabb, felér egészen a derékig és egy pánthoz van rögzítve, ami mint egy öv – állítható mérettel –, a derékon tartja a harisnyát.

Karharisnyák esetében lehet külön álló karharisnya és kesztyű, vagy egybekötött. A kesztyű lehet ötujjas és az ujjakat szabadon hagyó, ujj nélküli is.

A rögzítési módok ugyanazok, mint az alsó végtagra való harisnyáknál, a különbség annyi, hogy itt vállrögzítős a karharisnya, amit a melltartóhoz lehet egy tépőzáras pánttal erősíteni.

Harisnya

A szövési technika alapján megkülönböztetünk körkötött és síkkötött kompressziós harisnyákat. Előbbi – ahogy a neve is mutatja – körkörösen szőve készül, tehát nem tartalmaz varrást. Emiatt a megnyúlása is nagyobb. A síkkötött harisnya neve szintén leírja az elkészítési technikáját: miután megszövik, utána kerül összevarrásra, ezáltal a megnyúlása is kisebb, vagyis jobban tart (ez egy viszonylag új technika, sajnos az egészségbiztosító még nem támogatja).

A harisnyákat többféle színben lehet kapni. Gyártótól függően a különféle árnyalatú testszíntől, a feketén át egészen az anyagában mintás, magenta színig, mindenféléből választhatunk.

Hazánkban az alábbi forgalmazó cégek gyógyharisnyáit kaphatjuk meg az egészségbiztosító által finanszírozottan:

 • Medi Hungary Kft. (Medi harisnya)
 • Compri-Med Kft. (Sigvaris harisnya)
 • Pharmatextil Kft. (Elastomed harisnya)
 • Veno-Med Kft. (Venosan harisnya)
 • Thuasne Hungary Kft. (Venoflex harisnya)
 • Replant 4 Care Kft.
 • Medicaltex Kft.
 • Promobil
 • Rehabilitációs Zrt.
 • Salus Kft.
 • E.T.T.M. Kft.

A gyógyharisnyát orvosi rendelvényre válthatjuk ki, a szakorvos állapítja meg, hogy a fenti tényezőket figyelembe véve, melyik a számunkra legideálisabb harisnya.

Kihordási idejük 6 hónap.

MILYEN A JÓ HARISNYA?

Aki már évek óta hord kompressziós harisnyát, nagyjából néhány óra viselés után el tudja dönteni, hogy az adott harisnya megfelelő-e számára.

De aki most kap először harisnyát és életében először kezdi el hordani, honnan tudja, hogy jó-e számára?

Gyakorlatilag 3 fő tényezőt érdemes figyelembe venni:

MÉRET

Biztosan tökéletesen illeszkedik ránk az adott harisnya? Nem túl szűk a körfogata, amitől lepöndörödik, vagy fel sem jön? Nem túl bő, amitől lecsúszik, megrogy?

Combfix és harisnyanadrág esetén jó-e a láb hossza? Felér combtőig, vagy épp nem túl hosszú és begyűrődik a plusz anyag a combtőnél? Jó helyen van a térd- és boka szabás? A lábfej rész is pont jó, nem túl hosszú és nem is túl rövid?

Nadrágnál lényeges, hogy elég magas-e a csípő rész, belefér-e a teljes far részünk. Esetleg nem túl hosszú és berogy, lepöndörödik? Elég nagy-e a távolság a két láb között, vagyis megfelelő nagyságú az ú.n. lépésbetét?

Karharisnyánál ugyanezek a tényezők a fontosak: Felér hónaljig, de nem túl hosszú? Jó helyen van a könyök szabás?

Kesztyű és lábtyű esetén az ujjak hosszára kell elsősorban figyelni, hogy se túl hosszú, se túl rövid ne legyen.

A tökéletes méretű harisnya nagyon kényelmes, mindenhol pontosan illeszkedik.

KOMPRESSZIÓS FOKOZAT

Nagyon leegyszerűsítve ez adja a harisnya szorosságát és azt, milyen erővel pumpál, amikor mozgunk benne. Négy kompressziós fokozatban készülnek (Az I-es, az ú.n. megelőző harisnya, a II-es és a III-as fokozatú harisnya a leggyakrabban használt és a IV-es a legszorosabb, viszonylag kevés ödémás beteg hord ilyet.)

Itt arra kell figyelni, hogy se túl szoros, se túl laza ne legyen. Ha túl szoros, először elzsibbad benne a végtagunk, majd fájni is kezd; ha viszont túl gyenge a kompresszió, akkor beledagad a végtagunk. Ezt is lehet érezni, ahogy lassan elnehezül, betelítődik a karunk vagy a lábunk.

Tökéletes kompressziójú harisnyát viselni nagyon jó érzés, tartást és ezáltal egyfajta könnyedséget ad a végtagunknak.

KÖTÉSMÓD, GYÁRTÁS MÓDJA

Itt két típusú harisnyát különböztethetünk meg: kör- és síkkötött harisnyát. Ahogy a nevükből is látszik, másfajta gyártási technikával készülnek. Alapvető különbségük az anyagminőségük.

A síkkötött harisnya merevebb, keményebb anyagú, kevésbé rugalmas, sokkal erőteljesebb tartást biztosít.

A körkötött harisnya vékonyabb, puhább anyagú, körkörös irányba tud tágulni, emiatt rugalmasabb, gyengébb tartást biztosít.

Alapvetően az ödémánk állapota, állaga határozza meg, hogy melyik típus a megfelelő számunkra.

A megfelelő kötésmódú harisnya tökéletesen és egyenletesen tartja a végtagunkat.

Természetesen nem mindig sikerül elsőre megtalálni a számunkra tökéletes harisnyát – illetve az állapotunk változásához is folyamatosan igazítani kell. Egy nagyon jó harisnyával egészen más életminőség érhető el.

Nagyon fontos tudni, hogy a kompressziós harisnya nem helyettesíti a fáslit!!!

Akkor használjuk helyesen, ha kombináljuk a viselésüket.

Az ödémát a fásli üríti ki. Az tud olyan kompressziót biztosítani az adott végtagnak, amely lehetővé teszi az úgynevezett „mozgatható folyadék” távozását. Tehát a fásli viselése csökkenti az ödémát.

A kompressziós harisnya nem képes erre, mindössze megtartja azt az optimális állapotot, amelyet a fáslizással elértünk. (Erőteljesebb, vagy hosszabb terhelés során inkább még bele is dagadhat a végtagunk.) Tehát egyfajta kényelmi funkciót biztosít csak.

Ezért nagyon fontos, hogy ha napközben harisnyában vagyunk, akkor délután, este, amikor hazaérünk, mindenképp vegyük le és tegyük fel a fáslit, hogy ami a nap folyamán esetleg visszatelítődött a harisnya alatt, az reggelre ismét kiürüljön a fásli segítségével.

© Copyright -Második lépés Klub