MI A NYIROKÖDÉMA?

A nyiroködéma, más néven lymphoedema, a nyirokkeringési rendszer megbetegedése.
A nyirokrendszer a nyirokerekből és a nyirokcsomókból áll.
A nyirokerek kapcsolatban vannak a vérkeringéssel,
de teljesen másmilyenek és a szerepük is más.

A vérkeringés központi szerve a szív, ahonnan az erek elszállítják a friss vért és ahová visszakerül a szövetekből az ismét felfrissítésre váró vér. Az ütőerek (artériák) szállítják a sejtekhez a friss vért, amiben oxigén és tápanyagok vannak, amit a sejtek szükség szerint felhasználnak.

A sejtek működése kapcsán keletkezett salak- és egyéb anyagok a visszereken (véna) keresztül jutnak vissza a szívbe, ahonnan a szív a tüdőbe és más szervekbe juttatja a vénás vért, hogy az ott ismét felfrissüljön. Ez a körforgás annyiszor ismétlődik, ahányszor ver a szív.

A nyirokerek szabadon kezdődnek a szövetekben és az a feladatuk, hogy a folyadékot és azokat a nagy molekulasúlyú anyagokat visszajuttassák a keringésbe amiket a visszerek nem tudnak a szövetekből elszállítani.

A nyirokerekkel vannak kapcsolatban a nyirokcsomók. A nyirokerekben szállított anyag átfolyik a nyirokcsomón, ami gyakorlatilag úgy működik, mint egy szemétégető telep. A nyirokerek ugyanis igyekeznek minden olyan anyagot eltávolítani a szervezetből, amire a sejteknek már nincs szükségük, vagy éppen káros a szervezet számára. A nyirokcsomókban vannak a szervezet védekezését szolgáló sejtek, az immunsejtek. Ezek hatástalanítják pl. a daganatsejteket, baktériumokat, vírusokat, amelyeket a nyirokerek odaszállítanak.

A nyiroködéma azt jelenti, hogy a nyirokerek nem képesek a feladatukat ellátni, azaz a szövetekből nem kerül elszállításra a nyirokfolyadék. Így a szövetekben rekedt anyagok felszaporodnak és duzzanatot okoznak, ez a nyiroködéma.

Nyiroködéma
Nyirokrendszer

A NYIROKÖDÉMA OSZTÁLYOZÁSA

Elsődleges (primer) nyiroködéma:

Akkor alakul ki, ha nem fejlődik ki tökéletesen a nyirokrendszer, így az nem képes megfelelően elszállítani a nyirokfolyadékot. Jelentkezhet már csecsemő- és gyermekkorban, vagy később a pubertáskorban is. Gyakran előfordul, hogy csak felnőttkorban észlelhetőek először a nyiroködéma tünetei. Ennek az a magyarázata, hogy a nyirokrendszer kapacitása csak évtizedek múlva csökken le.

Másodlagos (szekunder) nyiroködéma:

Akkor alakul ki, ha a nyirokrendszert (nyirokerek, nyirokcsomók) valamilyen károsodás éri. A károsodás következtében megsérült nyirokrendszer már nem képes ellátni a feladatát. A leggyakoribb okok, melyek a nyirokrendszer károsodását okozzák: ismétlődő orbánc, szövetroncsolással járó baleset, műtéti beavatkozás, érműtét, rosszindulatú daganat, a nyirokcsomók sebészi eltávolítása és/vagy azok besugárzása.

Kevert ödéma forma:

Akkor alakul ki, ha a vérkeringés másik két eleme megbetegedett és ezáltal a nyirokrendszer feladata is megnövekedett, aminek nem tud eleget tenni. Ilyen esetek pl. a súlyos visszér betegség, trombózis utáni állapot, súlyos cukorbetegség, lábszársebek.

Lipödéma:

Azt jelenti, hogy a zsírszövet kóros felszaporodása miatt vénás- és nyirokpangás alakul ki a végtagokon. A betegek általában túlsúlyossá válnak, mert az ízületek korai károsodása miatt nehezen mozognak.

A NYIROKÖDÉMA STÁDIUMAI

I. STÁDIUM:

A végtag duzzanata terhelés után jelentkezik, pihenésre vagy az éjszakai nyugalomra megszűnik.

II. STÁDIUM:

Az ödéma nem szűnik meg pihenésre. Ha a megvastagodott területet megnyomják az ujjbenyomat helye bemélyed. A szövődmények már jelentkezhetnek, kezelésre gyógyul.

III. STÁDIUM:

A szövetekbe rekedt anyagok szervülnek, a megdagadt terület benyomásával már nem marad mélyedés, mert nemcsak folyadék, hanem szövetszaporulat is van a bőr alatt. Szövődmények gyakran jelentkeznek, kezelésre nem érhető el teljes gyógyulás.

IV. STÁDIUM:

Ezt nevezik elefántiázisnak, mert a beteg lába formátlansága, vastagsága és a megvastagodott bőr miatt az elefánt lábához hasonlít. Szövődmények állandó jelenléte súlyosbítja az állapotot, a beteg mozgáskorlátozottá válik. Kezelésre javulás érhető el, mindenképpen javítható az életminőség.

HOGYAN KELL KEZELNI A NYIROKÖDÉMÁT?

A kezelés során azt kell biztosítani, hogy a nyirokfolyadék eltávozzon a szövetekből és ezáltal megszűnjön a nyirokpangás.
A kezelés több részből áll. Az eljárás a nyirokfolyadék elvezetését, azaz a drenálását segíti elő.
A komplex kezelés elemei nem kerülnek minden esetben egyszerre alkalmazásra, ez a beteg állapotától egyénileg függ.

Nyiroködéma
Nyiroködéma

1. Kézi nyirokfolyadék elvezetés (manuális nyirokdrenázs):

A szövetekben megrekedt nyirokfolyadékot a gyógytornász speciális fogásokkal vezeti a nagyobb nyirokerek és vérerek felé.

2. Rugalmas pólya (kompressziós fásli):

Speciális, rövid megnyúlású, rugalmas pólya szakszerű felhelyezése az ödémás végtagra. Ez biztosítja az ödéma elvezetést azáltal, hogy a szövetnyomást és az izompumpát fokozza.

3. Torna:

A speciális mozgásgyakorlatok azt szolgálják, hogy az izmok működése segítse a nyirokerek kiürülését. A tornát kompressziós pólyában kell végezni, mert így érvényesül az izmok mozgása által kiváltott erőltetett izompumpa.

4. A bőr kezelése:

Azért szükséges, mert a sérülékeny, feszülő bőr védekező készsége romlott. A szakszerű kezeléssel a szövődmények megelőzhetőek.

5. Gépi kezelés (mechanikus gépi kompresszió):

Segíti az ödéma folyadék visszajutását az erekbe. Nem minden beteg kezelésére alkalmas. Csak azután alkalmazható, ha a kézi drenázzsal már működőképessé váltak a nyirokerek és ezáltal lehetővé vált a nyirokfolyadék eltávozása.

6. Gyógyharisnya:

Viselése azt a célt szolgálja, hogy az ödémamentesített végtagon tartósítsa az ödémamentes állapotot. Előzetes kezelés nélküli, ödémás, dagadt végtagra harisnya nem alkalmazható.

7. Súlycsökkentés:

A túlsúly fokozza az ödéma kialakulását és csökkenti a kezelés sikerét. Észszerű súlycsökkentés a legtöbb esetben javasolt.

8. Életmód:

A megbetegedett, vagy veleszületetten elégtelenül működő nyirokerek terhelhetősége korlátozott. A megerőltető fizikai munka, a nagy meleg, a sok állás, tartós ülés fokozzák az ödémát. Ki kell alakítani egy olyan életmódot, mely korlátozza az ödéma keletkezés esélyeit.

Prof. Dr. Daróczy Judit írása alapján

© Copyright -Második lépés Klub